Jak nie marnować jedzenia?


W jaki sposób nie marnować jedzenia?

Statystyczny Polak wyrzuca 52 kg żywności w ciągu roku. Postępując rozważniej, zaoszczędzisz ok. 200 zł miesięcznie.

Marnowanie jedzenia: nie zapychaj lodówki

Zapychając chłodziarkę produktami utrudnisz sobie dotarcie do tych, które są w głębi. Nie widzisz wtedy, że masz jeszcze dwie kostki masła czy zapas sera i kupujesz nowe. Sprawdzaj zawartość lodówki na bieżąco i zjadaj te produkty, które wkrótce się przeterminują.

Marnowanie jedzenia: kartę zostaw w domu

Wybierając się po zakupy, bierz ze sobą gotówkę, a nie kartę. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez NBP, wydajemy wtedy nawet o 90 zł mniej. Gdy w portfelu zabraknie pieniędzy, zwykle rezygnujemy z zakupu.

Uwaga! Jeśli używamy karty, często decydujemy się na debet, który potem musimy spłacać.

Marnowanie jedzenia: chroń jedzenie przed zepsuciem…

Kluczem do niemarnowania jedzenia jest odpowiednie przechowywanie. Na górnej półce lodówki umieść gotowe potrawy, np. zupy. Środkowe przeznacz na produkty, które szybko się psują, takie jak nabiał, surówki, sałatki. Dolne – na te do szybkiego przetworzenia – surowe mięso, ryby.

Trzymaj je w woreczkach foliowych lub pojemnikach.

Marnowanie jedzenia: przyprawy w słoikach

Suszone zioła i inne przyprawy od razu po przyniesieniu ze sklepu przesyp do szczelnych słoiczków. A potem chroń je przed światłem i wilgocią. Przechowuj w ciemnym, suchym miejscu nie zwietrzeją i nie będziesz musiał wydawać pieniędzy na nowe.

Marnowanie jedzenia: jabłko z chlebem

Pieczywo, zwłaszcza świeże, nie lubi foliowych torebek. Po powrocie ze sklepu włóż je do chlebaka, aby nie spleśniało. Gorące bułki i chleb trzymaj w papierowej torbie dopóki nie ostygną.

Uwaga! Jeśli chcesz dłużej zachować świeżość pieczywa, umieść w chlebaku połówkę jabłka.

Marnowanie jedzenia: zabierz jedzenie do pracy…

Nie wyrzucaj jedzenia, które zostało z obiadu czy kolacji. Weź je ze sobą do pracy. Będziesz mógł zrezygnować z posiłku w stołówce i zaoszczędzisz 10-15 zł.

Z dojrzałych bananów lub gruszek zrób koktajl, a nadmiar natki pietruszki lub kopru ususz lub zamroź.

Marnowanie jedzenia: zakupy z listą

Zanim wybierzesz się do sklepu, ustal jadłospis na kilka najbliższych dni. Wtedy kupisz tylko to, co na pewno wykorzystasz. Jeśli dopiero w sklepie zaczniesz zastanawiać się, co wrzucić do koszyka, na pewno wydasz więcej niż to konieczne.

Zwykle bowiem nie pamiętamy, jakie produkty mamy w lodówce, a czego brakuje. Wydajemy więc niepotrzebnie pieniądze, a potem przeterminowane jedzenie trafia do kosza.

Miłego dnia 😉
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.